Паска

1 star2 star3 star4 star5 starОцінка: 4.7 (339 голосів)

Паска - традиційна страва головного православного свята

ПаскаЗбільшити

Паска. ІнгредієнтиВам знадобиться:

  • 1 кг борошна
  • 500 мл молока
  • 1 пакетик (11 г) сухих дріжджів або 60 г свіжих пресованих
  • 5 яєць
  • 280-300 г + 1 ст. ложка цукрового піску
  • 300 г вершкового масла
  • 150-200 г родзинок без кісточок
  • цедра 1 лимона
    Паска. Інгредієнти
  • 1/3 ч. ложки солі

Для глазурі:

  • 1 яєчний білок
  • 4-5 ст. ложок з гіркою цукрової пудри
  • 1 ст. ложка лимонного соку

Спосіб приготування:

  1. Просійте борошно і додайте дріжджі.
    Просіюємо борошноДодаємо дріжджі
  2. Підігрійте молоко (не кип’ятіть) і розтопіть в молоці масло.
  3. Додайте 280-300 г цукрового піску (в залежності від бажаної солодкості) до молока з маслом. Остудіть отриману суміш до 30°С.
  4. Вилийте молоко з маслом в борошно.
    Додаємо молоко з маслом
    Примітка: Якщо ви використовуєте свіжі пресовані дріжджі, розкришите їх трохи і залийте тепленьким молоком (30°С), щоб покрило. Почекайте трохи, поки дріжджі не розчиняться повністю і потім додайте до борошна разом з маслом, цукром і молоком, що залишилося.
  5. На посипаній борошном дошці або в мисці вимісіть тісто до гладкості, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду (біля 15 хвилин).
  6. Накрийте ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставте в тепле місце.
  7. Вимийте родзинки, обсушіть і обваляйте в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті.
  8. Відокремте жовтки від білків. Один жовток відкладіть для обмазування.
    Відокремлюємо жовтки від білків
  9. Коли об’єм тіста збільшиться удвічі (на це піде 75-90 хвилин), введіть в тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру.
  10. Збийте білки в міцну піну. Під кінець збивання додайте до білків сіль.
  11. Додайте в тісто збиті білки. Додавайте білки невеликими порціями і добре вимішуйте тісто руками на дошці або в мисці. Важливо: не додавайте борошно, навіть якщо вам здається, що тісто дуже рідке й липке.
  12. Покладіть в тісто родзинки і цедру і ретельно перемішайте. Знову поставте підходити. Готовність тіста визначайте так: тісто, що добре вибродило, збільшується в об’ємі в 2,5 рази; при натисканні на нього пальцем воно повільно, а не швидко вирівнюється; поверхня тіста опукла, воно має приємний спиртовий запах.
    Додаємо родзинки та цедру
  13. Нагрійте духовку до 180°С.
  14. Форму для випічки добре змастіть маслом. Щоб готова паска легше виймалася з форми, вистеліть дно і стінки форми папером для випічки або промасленим папером.
  15. Коли тісто підійде другий раз (на це піде 75-90 хвилин), злегка обімніть його (випустіть накопичений вуглекислий газ), наповніть форму для випічки до третини її об’єму кулькою з тіста і поставте в тепле місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрийте серветкою.
    Кладемо тісто у форми
  16. Коли тісто у формі добре розстоїться, тобто значно збільшиться в об’ємі і займе 3/4 об’єму форми, змастіть поверхню тіста відкладеним жовтком і випікайте 40-50 хвилин. Час випікання залежить від величини форми. Перевіряйте готовність дерев’яною паличкою. Якщо паличка після протикання паски буде суха, то паска готова.
  17. Для глазурі просійте цукрову пудру через дрібне ситечко і розведіть лимонним соком. Відкладіть 1 ст. ложку пудри для підсипання.
    Готуємо глазур
  18. Білок збийте в густу піну і, не припиняючи збивати, по одній ч. ложці введіть лимонно-цукрову суміш. Глазур повинна бути досить густою. Якщо вона рідкувата, додайте ще цукрової пудри.
    Додаємо білки до глазурі
  19. Покрийте паску отриманою глазур’ю і прикрасьте. Глазур сохне декілька годин, але можна її підсушити і в духовці при температурі 80-100°С.

3-4 паски загальною вагою близько 2,2 кг

Час приготування: 6 год.
Рубрика: Випічка

Дивиться також:

Друзі! Якщо вам сподобався рецепт, ми будемо глибоко вдячні за посилання на нашу сторінку з вашого сайту чи блогу. Код посилання ви можете скопіювати у наступому рядку

Ваші коментарі та відгуки на «Паска»

Сторінки « [1] 2 3 4 5 46Allow phonetic typingПозитивні (248) Негативні (14) З фото (15) Всі

  1. 15.06.2014, 19:24 /Таня(Киев)

    Пасхальный кулич пекла первый раз. Рискнула и взяла двойную порцию–и не прогадала. Пасочки получились -ну очень вкусные. Огромное спасибо за рецепт!!!!!К сожалению сфотографировать не успела. .. .Рекомендую всем!!!!

  2. 05.05.2014, 09:43 /Галина

    Второй год пеку по этому рецепту. Потрясающий и вкусный! Автору браво стоя.

    У кого не получилось - совет, пересмотрите точность выполнения рецепта и свежесть используемых продуктов. :D :D :D :D :D :D :D :D

  3. 30.04.2014, 22:05 /Анико

    Это великолепный рецепт! Проверено.

  4. 29.04.2014, 13:53 /Надежда

    Второй раз в жизни пекла пасху ( после первого неудачного опыта прошло лет так 7, тогда они получились как камни твердые)и очень волновалась. В результате все вышло отлично, правда был один нюанс: тесто плохо подходило. Оказалось просто для него была недостаточная температура тепла. Я поставила посудину с тестом в кастрюльку с теплой водой , накрыла полотенцем и через 30 -40 мин оно прекрасно разрослось. Похвалы я собирала со всех сторон. Да и сама лучшей пасхи в жизни не ела. Спасибо огромное за рецепт!!!

  5. 25.04.2014, 13:59 /Ларисочка

    Третий год пеку куличи по этому рецепту, и ни разу он меня не подводил. И каждый год семья и все друзья-знакомые в восторге! Спасибо автору.

  6. 25.04.2014, 13:51 /Татьяна

    Первый раз пекла пасху в этом году, спасибо огромное за рецепт! Все в восторге! Пасочки получились оооочень вкусными! СПАСИБО!

  7. 24.04.2014, 10:33 /Anonymous

    МУКИ НУЖНО ТОЛЬКО 1 КГ ИЛИ БОЛЬШЕ,

    • 03.05.2014, 19:45 / Андрей

      я делаю на 2 кг. муки, только всех ингридиентов ложу тоже в два раза больше, но и пасочек больше получается! :D :D

  8. 24.04.2014, 04:02 /ира

    спасибо за рецепт!Получилось очень вкусно!! :D :D :D

  9. 23.04.2014, 16:15 /Міра

    Готувала паску за цим рецептом уже тричі, хоча його трошки змінила додавши ще ванілін та цедру апельсина для більшого аромату. Пасочки вийшли м”які, вологі і дуже ароматні! Дякую за чудовий рецепт!

  10. 23.04.2014, 10:11 /Лина

    Очень вкусные Пасхи получились. Тесто классно подходило. Большое спасибо.

Сторінки « [1] 2 3 4 5 46Allow phonetic typingПозитивні (248) Негативні (14) З фото (15) Всі

Написати коментар

У вас є можливість додавати фотографії до ваших відгуків або коментарів. Завантажите фото у відповідний розділ фотогалереї. Потім просто скопіюйте код, який ви побачите під вашою фотографією (щось подібне до [pic]777[/pic]) і вставте його у коментар.

:D:-):(:o8O:?8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:

Дивиться також:

Пасхальний вінок
Пасхальний вінок
Бабка сирна «Царська»
Бабка сирна «Царська»

Новости LadyUA

Боремся с депрессией

Боремся с депрессией

Осенняя депрессия уязвима! Как, впрочем, и любая другая. Секрет успеха прост: нужно чаще давать себе отдыхать и расслабляться [...]

Скидка 70% на чистку зубов от клиники КЕМ

Скидка 70% на чистку зубов от клиники КЕМ

Улыбайтесь больше! Улыбайтесь ярче! А наши специалисты постараются сделать так, чтобы одним поводом для хорошего настроения стало больше! [...]

Как куколка: осенний образ от Yves Saint Laurent

Как куколка: осенний образ от Yves Saint Laurent

Куклы бываю разными. И не все − розовощекими пупсиками. Осенняя коллекция косметики от роскошного бренда Yves Saint Laurent демонстрирует, как сочетать изысканность и непосредственность. [...]

Ресторани пропонують

Великий сюрприз від ресторану «Козацький Стан»

Великий сюрприз від ресторану «Козацький Стан»

Представляємо гостям неймовірно смачні бургери з яловичиною, тріскою та фуа-гра! [...].

Хачапурі, як у мами!

Хачапурі, як у мами!

Шеф-кухар ресторану «Рідна хата» пропонує рецепт пишної, рум’яної та дуже смачної страви [...].

Осіннє меню від еко-гастрономічного кафе Arbequina

Осіннє меню від еко-гастрономічного кафе Arbequina

Нова сезонна пропозиція – це неймовірно витончена квінтесенція дарів пізньої осені: гарбуза, айви, дині, лісових грибів… [...].

Останні відгуки:
Крокети з пшона з грибами
/ 23-10-14, 17:14 / оксана :
а если их не жарить, мне нельзя жареного, а запечь в духовке? […]
Торт «Зебра»
/ 23-10-14, 11:26 / Anonymous :
Спасибо отличный рецепт […]
Млинці з грибами
/ 22-10-14, 20:23 / Наталия :
Спасибо Релаксу и Галине за рецепты! Блинчики очень вкусные :oops: Муж мне оставил парочку :lol: […]
Піца з грибами та ковбасою
/ 22-10-14, 16:58 / Anonymous :
очень вкусная пица получилась :D […]
Вареники з картоплею
/ 21-10-14, 15:54 / Юля :
Большое спасибо за рецепт! Вареники получились очень вкусные! :D […]
Оладки з яблуками
/ 20-10-14, 21:37 / Julia_Sh :
Спасибо, хороший рецепт! Делала на ряженке с одним большим красным яблоком. Фото только почему-то не […]